Läste detta på pampers

Vad stolt man kan bli ibland...

detta som står i texten är så som jag gör med mina barn och som jag försöker förklara för christer..
Det känns så bra att läsa detta och veta att man gör rätt när man uppfostrar sina barn.


Barn behöver mycket kärlek men också tydliga gränser.

Barn behöver hjälp med att förstå och lära sig att "här går gränsen och nu måste jag hejda mig".

Ett barn på fyra eller fem år, som vet var gränsen går är ett tryggt barn. Vissa barn känner inte sina gränser och vill gärna provocera i ibland lite desperata försök att få någon att säga "Nej! Nu får det vara nog!".

Hur kan du som förälder lära ditt barn var gränserna går? Genom att tala om för ditt barn i ord och handling att "Varje gång du gör så här måste jag stoppa dig, tills du klarar av att hejda dig själv".

Att gradvis sätta gränser

Att börja sätta gränser kan vara en svår uppgift för många föräldrar. De första sex månaderna behöver barnet bara massor av kärlek och omsorg. När barnet sedan börjar kunna krypa, dra sig upp till stående och sedan börjar gå, inträder en helt ny fas. Barnet behöver skyddas för faror och i den här åldern handlar det mest om handgripliga insatser, dvs att lyfta bort barnet eller flytta undan den kanske åtråvärda men farliga saken. Samtidig kan man säga till barnet: "Nej, den får du inte röra", men barnet förstår ännu inte innebörden.

Det är viktigt att den vuxna ser sig som en vägledare och visar såväl tålamod som tolerans under den tid barnet börjar förstå vad det får och inte får göra. Det krävs mognad av den vuxne att kunna distansera sig och överblicka situationen. Små barn gör oftast "förbjudna" saker av nyfikenhet inte av illvilja och barnet får inte uppleva sig som förskjutet av föräldern. Barnet måste känna att mamma och pappa tycker om mig fast jag gör fel ibland. Diskutera med varandra som föräldrar vilka gränser som är viktiga och försök undvika att det blir för många NEJ.

  • Alla i familjen ska trivas, en del saker måste föräldrar bestämma, men en del beslut kan barnen vara delaktiga i. Det är bra att bestämma i förväg vad som är förhandlingsbart. Säkerhet är t.ex. inte en förhandlingsbar fråga. När du väl har klargjort detta, är det lättare att fastställa klara regler och konsekvenser och att vara bestämd och konsekvent.
  • När det gäller förhandlingsbara frågor, spara dina krafter till viktigare saker. Alltför många NEJ skapar ingen bra stämning. Föräldrar är inte mer än människor och är ibland trötta eller irriterade. Var medveten om dina känslor och försök bryta upptrappningen av konflikten i tid.
  • Var lugn men bestämd. Om det är möjligt, var konsekvent. Om det inte är möjligt, var inte alltför påstridig. Barnet lär sig konfliktlösning med dig som förebild.
  • När ni båda har lugnat ner er efter ett bråk sätt er ner tillsammans och kom nära varandra igen. Förklara varför du gjorde som du gjorde. Om ditt barn är fyra år eller äldre, försök att prata om hur barnet nästa gång kan bidra till att konflikten inte trappas upp. I all barnuppfostran är det viktigt att visa barnet respekt och aldrig kränka barnet.>
  • Det hjälper att titta på orsakerna bakom ditt barns beteende om det upprepas. Fråga dig själv, "Vad försöker mitt barn säga?". I vissa fall är beteendet normalt. Det är t.ex. vanligt att fyra- till femåringar ljuger. Barnen har svårt att skilja på verklighet och fantasi och att ljuga kan vara en del i ett önsketänkande. Att skilja på vad som är mitt och ditt kan också vara svårt. Nästan alla barn har "lånat" något eller snattat någon gång. I dessa lägen måste du naturligtvis hjälpa barnet att återlämna saken och förklara att man inte får ta saker från andra. Men överreagera inte och misstolka inte barnets motiv. Att hjälpa barnet att sätta ord på handlingen är oftast mycket effektivt. Om barnet ljugit kan du kanske säga: "Jag vet att du vill att det ska vara sant och jag önskar också att det var så. Men både du och jag vet bättre."
  • När det är över, väg upp allt det negativa med något riktigt positivt: "Det känns så skönt att vi har klarat av detta så att vi kan vara nära varandra igen. Jag tycker inte om att vara arg på dig."
  • Kom framför allt ihåg att ditt sätt att hantera konflikter är vägledande för barnets sätt att lösa konflikter. Det är ett stort ansvar.

lite bilder



Lite foton på maria mina fina söner åsa och syrrans tyson :)

En ligtig seg dag idag

Imorse vid 03.30 Så vaknade min lille pojke .... Så jag hämtade in han till vårt rum. Men han var bara ledsen och ännu mer ledsen sen somnade han i 10 min och vaknade var ledsen igen sen somnade och vaknade och så häll det på...
Så han tog sin tupplur vid 08.30 idag redan då var han jätte trött.
Så jag är väldigt seg och degig idag hehe :D

Men nu verkar han lite gladare iaf...

Åsa ringde i morse och sa att jag skulle komma till stan så vi kunde äta frukost men jag var så himla trött så jag fick vara hemma och försöka sova lite när pojken min sov.
Kanske kan fika imorgon hade vart kul :)

Annars har jag inget planerat idag...
till middag idag blir det kyckling file och till det funderar jag på att göra klyft potatis... mycket goare att göra det själv än att köpa dom färdiga i affären.. mumms

Skall bli så härligt att christer kommer hem idag....
Så man får lite sällskap och kärlek ;)

Min stor kille kommer inte hem fören på söndag så det blir mycket längtan efter han nu .
Men han har roligt och det är väll det som är viktigast tycker jag :)
Men vi saknar han ändå.

Vill bara skriva en rad till min goa maria med.... krya på dig och hoppas vi ses snart igen... miss you..kanske du kan hämta mig någon dag någon helg då christer är hemma så kan jag åka till dig själv och vi kan tjata och så :)
så se nu till att bli frisk min goa maria :)

Ser att ni är inne och läser.. glöm inte komentera :D

LIte andra saker jag gjort....bamse mm   döskalle tavla som jag gjorde till min son

Så var inte så tråkiga och bara läs utan skriv en rad eller två med :)

Christer klara teori prover Galant :)

tavlor jag gjort till min vänninas barn :)  Får hoppas dom gillar det hehe ... kanske dom inte gillar tavlor och sånt men men ....

Dessa tavlor har jag gjort till min vänninas barn.
Jag tycker ju det är roligt att måla och så.
Vet dock inte om dom blir glada av att få tavlor men men får hoppas iaf...

Tim skall ju på barn kalas till min väns pojk så jag tänkte tim kunde ge han tavlan med en dö skalle och såklart en leksak.
Men tycker ju inte att han syster skall bli utan något så hon får en liten tavla hon med...

CHRISTER KLARADE TEORI PROVET jOOOHOOOOOO

Japp han klarade det... Grattis min älskling :) 59 rätt
Så stolt över dig ... Du ser mina lycko sparkar funkar :D
Sa ju att du skulle klara det.. du är så duktig så... du skall
se att du kommer fixa upp körningen med :) Vi tror på dig.
puss puss baby


Annars har det inte hänt så mkt idag vi var i stan en sväng tim fick äta tårta  hos åsa som fyllde år igår men då  hann vi inte äta tårta så tim och kicken fick det idag.

Igår gav vi henne en stor röd ros med en nalle björn väldigt fin .... lite romantisk blomma tim valde :)
Men tim är ju redan en liten charm troll.. kommer bli en riktig romantiker.

Nu skall jag titta lite på tv och slappa .
tog lite tid att måla B tavla.

Ha det gott alla trevliga som läser detta..

P.S
veronika vad tycker du om tavolorna tror du barnen vill ha dom???
kram saknar dig vännen min.



en riktig slapp dag

Idag har det inte hänt så mycket vi har bara varit inne idag och degat och spelat familje spel osv

Vi åt pizza idag... det var gott men lite mindre nyttigt men men får la festa till det ibland med pizza med hihi
Kicken har vart här och skojat med pojkarna idag... Han är en så go pojke.. Han har blivit som en i familjen här nu hehe :)

Idag tror vi att vår disk maskin gick sönder :( mindre roligt .. en utgift till suck

Tim ville prova att raka christer när han rakade sig haha :D tim tyckte det var kul... christer sa på skoj att kanske du skulle bli frisör tim... tim sa att han ville jobba med det :) och sen skall han jobba med det som christer jobbar med och som lennart jobbar med så tim får fullt upp när han blir äldre... han skall ha många jobb :)




min goa ville prova att raka christer

Tim och christer har klippt sig idag :)

Efeter dagis gick vi in till stan och där så gjorde vi så att vi hyrde film och köpte lite lördags godis till tim och sen så gick vi till frisören och klippte tim och christer.... tim blev jätte cool guld färg fick han i håret och blå och grön färg..
och sen lite gele och så frisssat håret så tufft...

jag hyrde sex and the city filmen. som jag tänkte sätta mig och titta på strax :)

vi hörs

Fika med mimmi och Träning

jag och barnen hos mimmiPå träningenpå cafet24/10

Skrev ju inte igår så jag får skriva lite nu då :)

Igår så åkte vi till mimmi och fikade och tjötade lite och lämade en blomma till henne tim klämmde i sig en massa go saker. Han blir så bortskämd av mimmi.
Neo drack 2 festisar och en bulle. Det tyckte han var smaskens.

Sen åkte vi hem och neo och jag somnade och sov i hela 3 timmar... tim satt och tittade på barn program hela tiden... helt galet.. 3 timmar.. helt otroligt att man kan somna och sova så länge på Dagen.
Sen så gick jag upp fick snabbt fixa något att äta till barnen sen bar det av till träningen..

Tim var så duktig.. dom lekte Kom alla mina små kycklingar. Timpa var både kyckling mamma eller pappa .. kalla det vad man vill och sen var han räv.. Han var så redig.
Neo han lekte med bollar och så när han inte satt i mitt knä vilket han gjorde nästan hela timmen...

Efter träningen så gick vi och mötte christer sen åt vi hamburgare :) sen gick vi hem och så läste jag en god natt saga till timpa.

25/10

För en liten stund sen så lämnade christer barnen på dagis och nu sitter jag här vid datorn och christer han äter frukost.

Vet inte vad som händer idag men skall iaf in till stan en sväng idag....
Tim skall klippa sig för kortet dom skall ta på dagis
Och christer skall klippa sig för han skall ta körkorts foto nästa vecka..

Får se om jag skriver mer senare idag...
ha det gott


Barn passning en liten stund på eftermiddagen..

åsa och lill killenläskig bild på dig åsa solen och blixten gör verkligen att det blev ett skumt foto haha :Dmina pojkar med åsa som satt barnvakt när jag köpte en födelsedags blomma till mimmi

Åsa satt barn vakt till mina små liv i eftermiddag när jag var och köpte en blomma till mimmi som har fyllt år som vi skall till imorgon...

Tack åsa för att du var så snäll och passa mina skruttar...inte så lätt att få barn passning .. inte äns när man bara skall göra ett kort ärende. Så verkligen tack åsa dåsa som du kallas av min stora kille :D

Du får komma snart igen och hälsa på .....

Nu är det strax dax att natta barnen .....  kram

Maria tack för din komentar.. :))))))

Min goa maria

mariaÄlskar dig maria... du är så goHar idag vart i stan och ätit frukost med åsa på cafet....
tittade sen i affärer lite granna och sen när jag skulle cykla och hämta barnen så såg jag att klockan inte är så mycket så jag tog mig en tur med cykeln.....
så nu är jag hemma och skall snart gå och hämta pojkarna mina :)

Tänkte att jag skulle lägga upp en bild på underbara maria som jag älskar så mkt...
Hon fanns där för mig alltid när jag var liten... hon var den jag ville skulle vara min mamma  :)
Jag ville bo med henne när jag var liten för hon behandlade mig så fint och så bra... hon gav mig uppmärksamhet och hon gav mig en massa kärlek..
Hon kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat.

Maria om du läser detta så skall du veta att jag kommer alltid älska dig och håller av dig otroligt mycket... Du är fantastisk  :) helt underbar... Alltid glad och go..
Du var min hjälte när jag var liten såg upp till dig som bara den ser fortfarande upp till dig... du kommer alltid vara maria som gjorde allt för mig den som ville rädda och hjälpa mig när jag var liten skör flicka...

Kommer aldrig glömma vad du gjort för mig.... Även när vi tappat kontakten när jag fick flytta och så. Så har jag aldrig glömmt dig har alltid tänkt på dig... var mycket ledsen när mina föräldrar inte ville jag skulle träffa dig men det var väll för dom kände sig hotatde....
Men vi har alltid hittat tillbaka till varandra. Vilket jag är så glad för....
En av dom bästa tiderna i mitt liv var när jag fick bo hos dig... kännde mig verkligen hemma som en i familjen. Sen skulle man hem igen vilket inte var lika roligt... det var jobbigt.. ville ju bara stanna ... men jag vet du gjorde allt du kunde för mig och det är jag dig alltid evigt tacksam för

puss och kram min Goa maria..

Nu måste jag gå och hämta mina pojkar men vem vet kanske skriver mer senare :)


Du som är så goooigt tokig :D

min polare som jobbar i en indisk resturang har fått på sig indiska kläder hahaha    hon är för goÄr ju bara tvungen att lägga upp denna sköna bild på min vän... titta på dessa 2 bilder man kan knappt tro det är samma tjej ....
Du är så go... vi tycker om dig... tim tjatar varje dag om att ringa videosamt

Jerry och hans tös kom och hälsa på oss

tims tekningjerrys tös tekningkläder vi vart och handlatkläder vi handlat idag tim älskade den svart vit röda tröjan han ville så gärna ha den så jag köpte den.. kostade bara 129 krIdag har vart en sådär strulig dag...
Börja med att lämna barnen på dagis sen så åkte vi till näl för  min stora pojke hade tid där... trode jag men det visade sig att det var imorgon... Men vi fick komma idag iaf när vi ändå kommit dit... vilket var bra... dom trode ev att det kan vara tims polyper som gör att han har lite svårt att utala ord...

När vi kom hem igen så gick vi och handlade lite kläder som var på rea... det var kul att hitta billiga kläder.. fast det är alltid roligt eller hur? :)

Veronika ringde idag med vi tjötade ett bra tag haha :D jag och veronika kan alltid tjöta hur mkt som helst... kan nästan inte minnas att vi inte har något att tjöta om :D
Du är för go veronika.... älskar dig även om vi inte ses så ofta... var ju så vi började vår vänskap...
Men saknar dig allt.... Vi har alltid så kul när vi hittar på något.... kram miss you girl....

På eftermiddagen så kom jerry med sin dotter som ville leka med vår store pojk.. det var trevligt men oväntat haha :D dom målade så fina tekningar......
Sen bestämde dom sig för att åka kick bike inne  hmm inget jag brukar låta tim göra men dom ville ju prova så dom fick la göra det lite då :)
Vi fikade lite bulle kaffe mjölk och te......

Så nu är det "bompa" sen skall barnen nattas och man får spendera kvällen alldeless ensam här :( snyft inte roligt men lungt är det... nästan för lungt...

Men men vad skall man göra....


mmmm bull bak på kvälls kvisten

bullarFör en  ca timme sen kände jag bara för att börja baka något så jag klämmde till med att baka lite kanel bullar... luktar så gott här nu... Första plåten är inne  i ugnen nu mums...
Tim blev förståss sugen så han skall få lyxa till det med bullar imorgon  :D Då blir han glad och neo får såklart med :) men han vet ju inte om att jag bakar bullar ....

tror dom blir smarriga... jag la lite strössel på barnens bullar så det blir lite roligare och festligare för barnen..
Jag tänkte först göra bullarna gröna haha :D det tyckte tim skulle bli roligt men får göra det nästa gång så får tim vara med och baka bullar (gröna bullar ) :D asg

christer skrev förut på msn att jag skulle spara bullar till han men ja du christer det får vi allt se på hahahaha :D

kram på er alla goa


Dåligt väder

lilla pojken så söt han var när han var så liten... söt nu med såklart :)Idag har det inte hänt så mycket..
 träffade jonna i morse och vi gick ut och åt frukost när mina barn var på dagis...
Men vilket skit väder Det är idag ... Vi blev ju jätte blöta när vi gick hem ..

Nu är det inte långt kvar jonna bara 2 v ev max 4 v kvar sen kommer eran lille knodd till världen :) mysigt.
er lille eller lilla har tur som får er som föräldrar. ni är så underbara .....

Ja annars händer det inte mycket nu.. sitter här vid datorn och pojkarna leker :)
Saknar min sambo väldigt mycket..  känns väldigt tråkigt Att han är borta men inget man kan göra något åt nu.. något som man bara får stå ut med i nu läget...

SAKNADEN efter dig är stor vill bara krypa upp i din famn min älskade ;)

Får la skriva mer senare om det händer något specielt...



Helgen som varit..

helt galet roligt... fört var han lite rädd sen var det jätte kulDenna bilden är tagen på en helt underbart strålande dag... christer friade till mig på liseberg. jag sa självklart JA. Han gick ner på knä och sa så fina saker... helt Underbar dag...vår söta pojke badar och har roligt :)vår store han badarHej

Denna helg har varit mysig..
I Lördags var vi på badhuset och badade för fullt... jag min älskade sambo/ fästman ;) och 3 pojkar :D våra söner och tims kompis ... killarna hade så roligt och jag tyckte det var underbart mysigt. simma och busa med barnen.

Idag söndag så har det vart en skön dag ändå inte gjort så mycket roliga saker men har städat och fått tvättat golvet och diskat och lite så..

Vi har funderingar på att köpa lite nya möbler framöver och ev köpa lite mer förvarings skåp osv...
För det börjar bli sanslöst jobbigt att ha skit överallt och kläder blir det ju bara mer och mer överallt hehe :D
Måste få bort lite...Skall bli så skönt när christer fått sitt körkort så vi kan köra bort skit.. hela föråfdet är enormt fullt asså man kommer inte äns in i det längre haha :D

Inte lång tid kvar till älskling skall göra teori prov och uppkörning jag håller verkloigen tummarna att allt skall gå bra. Men jag tror att han klarar det.. han är så duktig tycker jag... han jobbar sliter och pluggar igenom detta osv..
Jag har en riktigt go älskling.

Saknar dig väldigt mycket nu min älskade söt...........

Välkommen till min nya blogg!

ja här var det tänka att jag skall skriva lite :D
kanske någon av er är nyfiken nog att läsa detta :D
hehehehe :D ha det gott och hoppas ni tycker det är lite intressant att vara inne på min blogg......

RSS 2.0